Celozrnná vánočka s citronovým cukrem

Celozrnná vánočka s citronovým cukrem je lahodná a zdravější alternativa oblíbené pochoutky. Tento recept používá celozrnnou mouku a citronový cukr pro skvělou chuť a vůni této vánočky.

2 hodinyobtížnějšísladké

Suroviny


BIO špaldová celozrnná hladká mouka 340 g
BIO polohrubá mouka 160 g
rozpuštěné máslo 120 g
droždí 40 g
žloutky 2
vejce na potření vánočky 1
mléko 200 – 250 ml
BIO Citronový cukr Amylon 2 sáčky
BIO Vanilkový cukr Amylon 1 sáček
BIO třtinový cukr 50 g
sůl špetka
nasekané mandle hrst
rozinky hrst

Produkty Amylon použité v receptu

Postup přípravy receptu

  1. Z trochy vlažného mléka, 2 lžiček cukru a rozdrobeného droždí uděláme kvásek.
  2. Mezitím do mísy prosejeme mouky, přidáme cukry, špetku soli, rozinky a ½ nasekaných mandlí. Do směsi uděláme důlek, do kterého dáme dva žloutky, rozpuštěné máslo a vzejitý kvásek.
  3. Postupně přidáváme vlažné mléko, až zpracujeme vláčené těsto tak, aby se nelepilo na okraje mísy. Vypracované těsto lehce pomoučníme, překryjeme utěrkou a v teple necháme 1 hodinu kynout.
  4. Z těsta upleteme vánočku a dáme na vymazaný plech nebo pečící papír a opět necháme cca 20 minut kynout.
  5. Na 4 místech spojíme vykynutou vánočku špejlí, aby během pečení nespadla. Potřeme vejcem, posypeme mandlemi a pečeme v předehřáté troubě.
  6. Prvních 15 minut při 190 °C, poté snížíme teplotu na 160 °C, přikryjeme alobalem a dopékáme cca ¾ hodiny. Propečení zkontrolujeme špejlí.

Tipy od Amylonky

Do vánočky můžete přidat i kousky kandovaného ovoce.