Články

Vanilce se říká královna koření a zaslouženě

Příchuť vanilky je nejoblíbenější sladká příchuť na světě. Její jemná chuť nás příjemně vrací do dětství a dává nám pocit bezpečí a klidu. Ne každý však ví více o historii vanilky či způsobu pěstování.

Vanilka

Z čeho je vlastně vanilka?

Název pochází ze španělského názvu vainilla. Botanický název rostliny je vanilovník plocholistý (Vanilla planifolia), což je liánovitá orchidej z čeledi. Říká se jí také vanilka plocholistá nebo vanilka pravá.  Plodem je tobolka, která je zpočátku zelená, ve zralosti hnědá a je plná mazlavé a vonící hmoty a většího množství drobných semen.

Jako koření se používá nezralá fermentovaná tobolka. Toto koření pochází z Mexika, kde ho používali prapůvodní obyvatelé střední Ameriky Totonakové i Aztékové, kteří vanilku nazýval tlilxochitl, v překladu černý lusk. Koření bylo používáno pro nápoje z kakaových bobů, do sladkých jídel i v léčitelství.

Historie

V Evropě až v 16 století

Vanilka byla dovezena do Evropy nejspíše už v roce 1521 španělským dobyvatelem Cortézem. Tropickou vanilku však  šlo dlouho pěstovat jen v Mexiku, protože byla vázana na opylování včelami rodu Melipona, které žily jen v této oblasti.

Až v 19. století se přišlo na to, že  přenos pylu na bliznu lze provést i štětečkem a díky tom se mohlo pěstování vanilky rozšířit i do jiných zemí.

Místo pěstování

Na rovníku je vanilka doma

Vanilce se daří v rovníkovém klimatu, kde jsou celoroční teploty mezi 20 a 30 °C, vlhkost vzduchu kolem 80 % a dostatek pravidelných mírných srážek. Produkce vanilky proto leží pouze v zeměpisné šířce 10–20° od rovníku!

Aktuálně je nejznámějším místem pěstování vanilky africký ostrov Madagaskar, kde se pěstuje až 50 % celosvětové produkce.

Proces

Proces sušení je pro kvalitu vanilky zásadní

Zejména sušení ovlivňuje sílu a omamnost vanilkové vůně. Proces sušení trvá až 6 měsíců a regionálně se liší.

Na Madagaskaru se ještě před sušením ponoří vanilkové tobolky na půl minuty do horké vody, rychle se osuší a rozloží na slunce. V poledne, v největším vedru, se zakryjí plachtou a nechají se zapařit. Poté se dávají tzv. vypotit do dřevěných krabic, kdy z nich odejde zbytková voda a nechávají se dozrát. Oproti tomu v Mexiku je suší tzv. suchým způsobem, kdy tobolky nechají zavadnout ve stínu a poté je střídavě suší na slunci a nechávají potit ve stínu.

Způsob zpracování je opravdu velmi náročný na lidskou práci a právě proto je cena pravé vanilky vysoká.

Vanilin

Nejdůležitější látkou vanilky je vanilin

Vanilka obsahuje více než 180 aromatických látek a vanilin je jednou z nich.

Vanilin je odpovědný za příjemnou vůni a sladkou chuť tohoto úžasného koření.

Vanilin je vyráběn i synteticky, ale je to jen uměle vytvořené aromatum. Syntetická varianta má ostřejší chuť, je méně výrazná a lahodná a neobsahuje tolik dalších organických vonných a chuťových látek jako přírodní varianta. Výhodou vak je výrazně nižší cena, proto bývá vanilínový cukr levnější než vanilkový.

Nejvoňavější vanilka na světě, bourbon, obsahuje vyšší procento vanilinu a aromatické látky dodávající této vanilce její omamnou vůni.

Chuť bourbon vanilky zvyšuje gurmánský zážitek, kdy dokonale ovoní všechna jídla a nápoje a příjemně zlepší jejich chuť. V nabídce Amylon je kvalitní  a přírodní bourbon vanilka přítomna např. v našem oblíbeném Exclusive pudingu vanilkovém, který nabízí inspirativní zážitek z této lehce stravitelné pochoutky be hrudek. Stejně tak je bourbon vanilka použita v našem Bio pudingu vanilkovém nebo v BIO vanilkovém cukru.

Další využití

Vanilka není jen voňavé koření do dobrot

Přírodní vanilka je hodně využívána v lékařství a dermatologii pro přípravu kosmetiky.

Lékařství

Vanilka se už v době předkolumbovské Ameriky používala i v lékařství, např. proti horečce a také jako afrodisiakum. Přírodní vanilka povzbuzuje trávení a blahodárně působí na nervovou soustavu a pomáhá proti poruchám spánku. Přirozeně uvolňuje stres a podobně jako čokoláda a navozuje pocit pohody a klidu. Působí proti únavě, dodává organismu energii a povzbuzuje činnost mozku. Má pozitivní vliv na krevní tlak i činnost srdce .Je také účinným antioxidantem, který brání šíření volných radikálů.

Dermatologie

Přírodní vanilka je hodně využívána i v dermatologii a pro přípravu kosmetiky. Pomáhá udržet mladistvou pleť, zejména ta madagaskarská. Má antimykotické vlastnosti pomáhající proti plísním a chorobám způsobeným houbami. Používá se i do přípravků na ekzémy a jiné kožní problémy. Je velmi často obsaženo v různých pleťových olejích a parfémech, jak pro účinky, tak kvůli vůni.

Vanilku najdete v těchto našich produktech